Defragmentarea

Home | Contact Us | Search

 

What's New
Products
WebDesign
Service
Link

Defragmentarea

O operatie importanta de īntretinere a informatiilor stocate pe hard-disk si de optimizare a functionarii generale a computerului este operatia de defragmentare. Ca sa īntelegiti ce rol are ea, trebuie sa discutam putin despre organizarea spatiului ocupat pe disc de catre directoare si fisiere. Locul fizic unde sunt plasate pe disc fisierele si directoarele se ocupa sistemul de gestionare a spatiului pe disc, care face parte din sistemul de operare. Utilizatorului īi revine doar sarcina de a-si plasa logic fisierele īn directoare, ca sa le poata regasi si folosi usor. Īn cele de mai jos vorbim despre plasarea fizica a datelor, care este facuta automat de catre sistemul de operare.
La īnceput, hard-disk-ul este gol, deci tot spatiul disponibil pe el este liber. Spatiul de pe disc este īmpartit īn asa-numite blocuri. Īncepānd cu instalarea sistemului de operare, pe disc sunt create directoare si sunt copiate fisiere. Acestea īncep sa ocupe īn ordine blocurile de spatiu liber, la rānd, astfel īncāt se formeaza o zona compacta de spatiu ocupat, urmata de zona ramasa libera.
Dar īn timpul functionarii computerului, unele fisiere sunt modificate, si se modifica si dimensiunile lor. De pilda, daca dintr-un fisier se sterg unele date, fisierul ramāne mai mic, si īn spatiul ocupat de el initial ramāne un "gol" prin eliberarea spatiului care fusese ocupat de datele sterse. Acest "gol" este luat īn evidenta de catre sistemul de fisiere, ca sa poata fi folosit la nevoie. Alteori, un fisier se mareste prin adaugarea de date īn el, si atunci nu mai īncape īn spatiul ocupat initial, deci va fi mutat īn alta parte. Daca este mutat integral īn zona libera, spatiul ocupat de el īnainte de mutare ramāne iarasi liber, tot ca un "gol" īn interiorul zonei ocupate.
Practic, zona ocupata ajunge sa fie alcatuita din fragmente, deci spunem ca este fragmentata. Uneori fisierul care s-a marit nu este mutat, ci o parte din el ramāne pe loc, ocupānd blocurile pe care le ocupase si īnainte de a se mari, iar partea sa care este īn plus este plasata īn alt loc, la īnceputul zonei libere sau chiar īntr-un "gol" existent īn zona de spatiu ocupat. Īn acest caz, chiar fisierul spunem ca este fragmentat.
Īn acest fel, cu timpul, spatiul ocupat si spatiul liber de pe disc ajung sa fie tot mai fragmentate, blocuri ocupate alternānd cu blocuri libere. De asemenea, si fisierele ajung sa fie fragmentate, uneori un fisier mare fiind alcatuit din multe fragmente risipite pe tot discul, dupa cum s-a gasit spatiu disponibil la plasarea (copierea sau salvarea) lui pe disc. Cu cāt procentul de fragmentare este mai mare, cu atāt sistemul de operare va lucra mai greu cu datele de pe disc, si mai ales cu fisierele mari. De aceea, din cānd īn cānd se impune efectuarea operatiei de defragmentare.
Defragmentarea consta īn rearanjarea fisierelor si directoarelor pe disc, astfel īncāt ele sa nu mai fie fragmentate (deci sa ocupe un spatiu compact pe disc), si īntre ele sa nu mai ramāna blocuri goale, deci si zona de spatiu liber sa fie compacta, continua. Operatia se face similar cu rearanjarea cartilor īntr-o biblioteca, īn asa fel īncāt toate volumele unei carti sa fie plasate īmpreuna, īn ordine, īn loc sa fie risipite pe rafturi, si sa nu ramāna spatii libere īntre carti. Oricum, este o operatie care trebuie facuta doar la cāteva saptamāni sau chiar luni, atunci cānd computerului īncepe sa-i ia tot mai mult timp pentru operatii simple de operare cu fisierele.
Programul care face operatia de defragmentare se numeste defrag.exe, si are acelasi nume si sub MS-DOS. Dar īn nici un caz nu trebuie folosit programul de MS-DOS pe un sistem de fisiere de tip Windows 95/98/NT, fiindca se risca alterarea lui. Cel mai simplu pentru lansarea operatiei de defragmentare este sa deschizi My Computer si sa dai click-dreapta pe iconul discului pe care vrei sa-l defragmentezi (de regula, discul notat cu C: sau orice disc cu un icon identic cu cel al discului C:). Din meniul care apare alegi Properties si se va deschide fereastra cu proprietatile discului respectiv. Īn rubrica Tools din aceasta fereastra, butonul Defragment Now lanseaza imediat programul de defragmentare. Din meniul Help al programului poti īnvata cum sa alegi optiunile pentru defragmentare si cum sa vezi detaliile ei īn timp ce se deruleaza.
Atentie! Īnainte de a porni defragmentarea, opreste orice alt program care ar putea sa ramāna activ īn culise (inclusiv screen-saver, antivirus, programe de retea, alarme, sarcini programate sa porneasca automat la o anumita ora), deoarece acestea pot porni pe neasteptate si pot īntrerupe operatia de defragmentare, fiind nevoie ca aceasta sa fie reluata de la īnceput, sau chiar blocānd computerul. De asemenea, este foarte recomandat ca īnainte de defragmentarea unui disc sa se faca scanarea lui logica (si chiar fizica, daca este cazul) cu programul Scandisk.
Durata defragmentarii este direct proportionala cu marimea discului defragmentat si mai ales cu volumul de date existent pe el, si desigur ca depinde si de viteza de lucru a computerului. Īn general, defragmentarea este o operatie de durata, de ordinul zecilor de minute si chiar al orelor. Este o operatie care se poate desfasura foarte bine īn lipsa ta, deci cānd pleci de la computer o poti lansa si nu trebuie sa astepti lānga el pīna cānd o termina.
Dupa o defragmentare a unui disc care fusese foarte fragmentat, diferenta de viteza este evidenta. Operatiile de citire-scriere pe disc se desfasoara mult mai rapid, discul este mai putin zgomotos (capul de citire-scriere nu mai sare de la un fragment la altul), īn fine - este alta viata! Merita sa īnveti sa faci singur operatia asta, ca sa-ti mentii computerul īn forma. Īntotdeauna lucrurile functioneaza mai bine cānd sunt pastrate īn ordine!
 

 

Portal www.bluewaveportal.3x.ro Personal www.bluewavepersonal.3x.ro Computers www.bluewavecomp.3x.ro   

Home | What's New | Products | WebDesign | Service | Link

Questions or problems regarding this web site should be directed to bluewave@xnet.ro.
Copyright © 2003
Blue Wave. All rights reserved.
Last modified: 09/09/03.