Calculatorul sub lupa

Home | Contact Us | Search

 

What's New
Products
WebDesign
Service
Link

Calculatorul sub lupă
  1.1 Prezentare generală...
   1.2 ...si în detaliu
-                  - monitorul
-                  - procesorul
-                  - placa de bază
-                  - chipset-ul
-                  - SIMM-ul
-                  - Hard-Disk-ul
-                  - placa video
-                  - imprimanta
-                  - fax-modem-ul
-                  - CD-ROM-ul
-                  - scanner-ul
-                  - placa de sunet
-                  - unităti backup
-                  - placa de captură video

1.1.PREZENTARE GENERALĂ …
Componentele unui calculator sunt în cea mai mare parte comune pentru marea majoritate a calculatoarelor, acestea putând fi extinse între limite, până nu demult, foarte greu de imaginat.
Să vedem ce contine o astfel de configuratie minimală (entry-level system), necesară si suficientă pentru buna functionare a unui calculator.
: Monitorul (sau display-ul) - dispozitivul pe care utilizatorul poate vizualiza în mod dinamic informatiile.
Tastatura si mouse-ul - prin care informatiile (date sau comenzi) pot fi introduse în calculator.
Unitatea Centrala - partea cea mai complexă a calculatorului;
Din ce se compune aceasta din urmă?
Microprocesorul - "creierul " calculatorului - este un circuit integrat ale cărui functii sunt extrem de complexe, începând cu prelucrări aritmetice si logice ale informatiei, stocarea temporară a acestora si continuând cu coordonarea tuturor celorlaltor componente. Tendinta generala este ca microprocesorul să fie cât mai mult degrevat de această ultimă functie, creându-se circuite specializate pentru aceasta.
Memoria internă (RAM) - este memoria în care se încarcă programele lansate în executie la un moment dat, precum si datele prelucrate de acestea. La oprirea calculatorului aceasta îsi pierde continutul.
Placa de bază (motherboard) - contine soclul în care se montează microprocesorul, soclurile pentru memoria RAM, memoria cache externă, controller-ele pentru unitătile de memorie externă (FDD si HDD), interfata pentru porturile de comunicatie serială si paralelă, chip-urile care controlează bus-urile ISA si PCI, precum si BIOS-ul.
Memoria externă - este folosită în stocarea permanentă a informatiei (date si programe), folosind pentru aceasta un mediu magnetic (în cazul floppy-disk-ului sau al discului flexibil, suportul este un disc de celuloid, iar în cazul hard disk-ului - discul dur, suportul fiind format din unul sau mai multe discuri metalice).
FDD-ul are o capacitate de stocare mai mică, valoarea uzuală fiind de 1.44 MB. Principala caracteristică a acestui dispozitiv o constituie amovibilitatea mediului de stocare (adică, posibilitatea de a fi transportat doar suportul informatiei în scopul transferării sau arhivării acestor informatii).
În ultimii ani s-au afirmat câteva standarde noi: 2.88 MB la IBM, 120 MB, sustinut de Compaq, si 100 MB lansat de IOMEGA, varianta cea mai răspandită în acest moment.
HDD-ul are o capacitate de stocare mult mai mare, valoarea uzuală fiind la ora actuală de ordinul gigaoctetilor. În acest dispozitiv sunt stocate toate programele precum si majoritatea datelor utilizate, indiferent că ele reprezintă text, numere, grafice, sunete, animatii sau filme.
Carcasa, bineînteles, este cea care "tine" laolaltă toate componentele. Ea contine toate accesoriile necesare pentru a permite montarea celorlaltor componente în interiorul ei, precum si sursa de alimentare a calculatorului.
Interfata grafică, denumită uzual VGA sau SuperVGA, de la un standard impus cu multă vreme în urmă, este dispozitivul care tranformă informatiile manipulate de calculator în semnale compatibile cu monitorul în scopul creării de imagini pe acesta. Modele din ce în ce mai evoluate ale zilelor noastre contin un procesor de imagine ce degrevează microprocesorul central de sarcina prelucrării informatiei grafice ce va apare pe monitor. Este asa numitul accelerator. Tot pe ea se află memoria video, cea care retine aceste informatii până când monitorul este capabil să le afiseze.
Poate nu o să credeti, dar cam atât contine fizic un calculator uzual.
Doriti să folositi, în viitor, alte device-uri (dispozitive)
alături de cele prezentate mai sus în calculatorul dvs.?
: Cel mai răspândit la ora actuală în lumea calculatoarelor si totodata indispensabil este CD-ROM drive-ul, cititorul de compact discuri. Aceste dispozitive pot citi CD-urile audio, dar adevărata lor aplicatie o constituie citirea de CD-ROM-uri, discuri asemănătoare ca mărime si principii de stocare a informatiei cu cele audio, dar care contin în loc de sunet, date.
Unitătile de backup sunt medii de stocare a datelor. Acestea sunt folosite pentru crearea copiilor de sigurantă.
Placa de sunet permite redarea fisierelor audio din jocuri sau alte aplicatii. Folosit cu un CD-ROM si boxe audio, permite transformarea calculatorului Dvs. într-o veritabilă combină muzicală.
Fax-modem-ul înlocuieste cu succes functiile unui fax de birou permitând si utilizarea lui ca robot telefonic, sau conectarea calculatorului la serviciile Internet. Pentru a transpune faxurile receptionate pe hârtie, este necesară si o imprimantă, iar pentru preluarea documentelor de pe hârtie, un scanner. Pentru faxuri conectarea se face la un port serial.
Plăcile de retea sunt folosite în realizarea retelelor de calculatoare. Cu ajutorul retelelor se realizează o cooperare între calculatoare (se permite folosirea în comun a resurselor, de exemplu a unei imprimante).
Joystick-ul poate fi folosit cu succes în mărirea confortului utilizatorului de jocuri pe calculator. Necesită un port special pentru joystick, existent la ora actuală pe majoritatea calculatoarelor echipate multimedia.
: Mult mai populară este imprimanta, dispozitivul folosit pentru a tipări pe hârtie informatiile dorite. Modelele uzuale folosesc tehnologia matricială (o matrice de ace care percutează o bandă tusată pentru a imprima prin puncte hârtia), tehnologia jetului de cerneală (un jet de picături de cerneală foarte fine sunt dirijate spre hârtie sub presiunea unui efect termic de dilatare sau a unuia piezoelectric), sau tehnologia laser (care foloseste pentru imprimare o pulbere fină de grafit, numită toner).
Plotter-ul poate transpune desene tehnice pe hârtie format A0 sau A1. Necesită cablu de conectare la portul paralel al calculatorului.
Tableta grafică este utilă în aplicatii de genul AUTOCAD, sau pentru desenatori si graficieni în editarea lucrărilor acestora, sub programe dedicate, unde este totusi nevoie de o pensulă "digitală". Se conectează la un port serial al calculatorului.
Scanner-ul poate fi util în transpunerea si editarea imaginilor de pe hârtie, în fisiere speciale, pe calculator. Aceste fisiere pot fi convertite în fisiere text (recunoastere de text) sau pot fi modificate (prelucrare imagini grafice). Pentru conectare este însotit de interfata aferentă, sau se poate conecta la portul paralel, în functie de model.
:DVD-ul (Digital Versatile Disk)

1.2...…SI ÎN DETALIU

MONITORUL
Pornind de la un simplu afisaj, pe care se puteau urmări liniile de comandă si, eventual, răspunsurile la acestea (în cazul în care nu erau direct tipărite), terminalul video a cunoscut o evolutie permanentă, trecând prin mai multe stadii, atât în ceea ce priveste tehnologia de fabricare, cât si performantele oferite, drumul parcurs fiind unul ascendent. Astfel, standardele video care s-au succedat de-a lungul evolutiei tehnicii de calcul au fost: MDA (Monochrome Display Adapter), CGA (Color Graphics Adapter), EGA (Enhanced Graphics Adapter), VGA (Video Graphics Array) si SVGA (Super Video Graphics Array).
Odată cu standardul VGA s-a trecut la un sistem analogic (anterior se folosea unul numeric), pentru obtinerea culorilor, fiecare culoare putând fi afisată la diferite niveluri de intensitate si, în consecintă, reusindu-se obtinerea a milioane de nuante posibile (cazul SVGA). Astăzi, toate monitoarele acceptă standardul SVGA, existând însă o compatibilitate de sus în jos pentru programele ce erau rulate în MDA, CGA sau EGA (programele, jocurile de sub DOS).
Modalitatea de fabricatie cu răspândirea cea mai mare este aceea bazată pe tubul catodic (CRT - Cathodic Ray Tube), folosită si în cazul televizoarelor. Astfel, componenta de bază, tubul catodic, constă într-o incintă vidată, din sticlă, la o extremitate aflându-se un tun de electroni, iar la cealaltă un ecran pe care este depus un strat de fosfor. Electronii emisi sunt accelerati si directionati prin intermediul câmpurilor magnetice produse de bobinele de deflexie si control. Din impactul asupra materialului de pe suprafata ecranului rezultă lumina necesară formării imaginii. Persistenta acesteia are însă un timp limitat, astfel că trebuie reluată bombardarea cu electroni a ecranului. Cursa fasciculului de electroni pe suprafata ecranului este de la stânga la dreapta si de sus în jos, parametrul ce descrie viteza de parcurgere a dimensiunii orizontale numindu-se frecventa de baleiere orizontală, iar cel corespunzător explorării întregului ecran pe verticală fiind frecventa de baleiere verticală (sau de reîmprospătare <refresh>). O viteză mică de reîmprospătare duce la un tremur neplăcut al imaginii, recomandată fiind alegerea unui monitor care să accepte o limită superioară a acestor frecvente cât mai mare (ex. monitoarele SONY de 15" într-o rezolutie de 640x480 oferă o frecventă maximă de refresh de 120 Hz), media fiind în jurul a 70Hz. Trebuie semnalat aici faptul că adaptorul video, sau cardul video, prezent în calculator si responsabil de furnizarea semnalului pentru monitor, poate oferi frecvente de refresh superioare celor suportate de anumite monitoare, aceasta ducând la pierderea imaginii sau chiar la defectare.
În perioada de început a calculatoarelor personale, monitoarele erau de obicei monocrome, trecându-se rapid la înlocuirea lor cu monitoarele color. Structura internă diferă prin faptul că cele monocrome (nu neaparat alb-negru) au un unic tun de electroni, luminoforul ecranului fiind de un singur tip, spre deosebire de cele color, unde se folosesc trei tunuri, suprafata internă a ecranului prezentând grupuri de trei luminofori (rosu, verde si albastru), activate de tunurile corespunzătoare. Prin combinatia acestor culori primare se obtin toate celelalte nuante.
   O departajare între monitoare se mai poate face pe baza formei ecranului pe care-l posedă. Astfel, ecranele comune sunt curbe (calotă sferică), fiind similare celor de la televizoare. Tendinta generală, însă, manifestată si de utilizatorii de calculatoare personale, este spre suprafata plată, eliminându-se astfel reflexiile obositoare pentru ochi. Un exemplu demn de remarcat în acest sens este tubul TRINITRON (conceptie SONY) care, pe lângă suprafata plată, prezintă si o tehnologie specială de fabricatie cu rezultate notabile în calitatea si precizia imaginii.
   O caracteristică importantă a monitoarelor este rezolutia sau, altfel spus, numărul de elemente de imagine ce pot fi redate (un element de imagine se numeste pixel). Prin cresterea numărului de pixeli se măreste fidelitatea exprimării unei imagini (în SVGA rezolutia de lucru obisnuită în aplicatii grafice este 1024x768). Datorită diferentei existente între monitoarele color si cele monocrome (luminofor, respectiv grup de luminofori), s-a introdus un alt parametru, dot pitch (distanta între puncte), constând în distanta măsurabilă în milimetri între triadele de luminofori. Cu cât aceasta este mai scazută, cu atât imaginea este mai precisă (este recomandată o distantă sub 0,28mm pentru monitoarele de 14'', 15'' si sub 0,31mm pentru cele mai mari).
   Explorarea de către fascicolului de electroni a ecranelor monitoarelor poate fi făcută în două moduri, neîntretesut (non-interlaced sau NI) si întretesut (interlaced). Primul caz constă în faptul că fascicolul de electroni parcurge ecranul linie cu linie într-o singură trecere, în cel de-al doilea caz existând două treceri sus - jos: prima dată liniile impare, apoi cele pare.
   Primul mod conduce la o calitate video mai bună.
   O altă caracteristică importantă a monitoarelor este dimensiunea (diagonala) tubului, măsurată de obicei în inch, cele mai răspândite fiind valorile de 14, 15, 17 si 21 inch. De remarcat că, în general, partea utilă este mai mică decât diagonala tubului. Diagonalele mari oferă o acuratete deosebită a imaginii, detaliile fiind mult mai clare, lucru necesar în aplicatiile de prelucrare grafică sau în editarea de publicatii.
   Tendinta actuală este de a se produce monitoare cu o protectie maximă a utilizatorului la posibilele efecte ale câmpurilor electro-magnetice. Un standard general acceptat, care fixează valoarea emisiilor la un nivel lipsit de pericol, este acela stabilit de guvernul suedez în 1990 si cunoscut sub denumirea de MPR II. Relativ la aceasta, o siglă des folosită în documentatia monitoarelor este LR NI, cu semnificatia Low Radiation NonInterlaced (Radiatie scăzută, Neîntretesut). Alte standarde de protectie foarte răspândite sunt TCO95, TÜV.
   O facilitate adăugată de curând monitoarelor, este aceea a comunicării cu card-ul video, asigurându-se astfel adaptarea semnalului video la disponibilitătile monitorului (DDC-Display Data Channel).
   Nu se poate încheia fără a fi specificată o categorie aparte de terminale video, aceea bazată pe tehnologia cristalelor lichide LCD, folosite îndeosebi în domeniul laptop-urilor, având ca trăsătură definitorie ecranul plat, consumul extrem de redus, coroborat însă si cu o strălucire mai redusă, tehnica fiind continuu îmbunătătită prin prisma avantajelor oferite (ergonomie prin dimensiuni reduse, precizie în afisare).

PROCESORUL
   În general, procesorul, sau Unitatea Centrala de Procesare, se compune din: registri interni, o unitate logică si de calcul a numerelor întregi, o unitate de calcul în virgulă mobilă, legate între ele prin magistralele interne de date si de adrese. Rolul acestuia este de a executa calcule si de a procesa datele într-un sistem. De la aparitia lui 8086, în 1978, până astăzi, procesoarele au evoluat în mai multe etape, procesoarele deosebindu-se prin lătimea magistralelor si a registrelor, frecventa de lucru si eficienta exploatării dată de complexitatea algoritmilor de calcul.
   Pentru a ne forma o idee despre performantele procesoarelor de astăzi, trebuie să specificăm că procesorul 8088 avea magistrala de date pe 8 biti, cea de adrese pe 20 biti, registrii interni pe 16 biti, iar o instructiune era executată în 12 perioade de ceas. Intel, principalul producător de procesoare, a dublat performantele cel putin o dată la doi ani.    Procesorul 486 este de două ori mai rapid decât un 386 la aceeasi frecventă, aceasta datorându-se următoarelor caracteristici:
- timpul redus de executie al unei instructiuni care este de numai două perioade de tact;
- are integrată o memorie imediată de 8K (memorie cache internă), împreună cu controlerul pentru aceasta; acest tip de memorie este o zonă de memorie foarte rapidă, încorporată în procesor si are rolul de a păstra o parte din seturile de instructiuni si de date cu care cipul lucrează în mod curent;
- de asemenea modul de citire-scriere denumit burst (adică "in salva"), care permite transferul unui bloc de 16 octeti în 5 perioade de tact;
- si coprocesorul matematic, care este pentru prima dată integrat în acelasi cip, lucrând sincron cu procesorul.
   Un salt substantial s-a produs cu a cincea generatie de cipuri lansată de INTEL. Pentium-ul, realizat din 3.3 milioane de tranzistoare, contine două magistrale de date, cu două unităti pentru numere întregi, si o unitate pentru virgula mobilă, ceea ce înseamnă că poate prelucra simultan două instructiuni. Dimensiunea memoriei cache interne se dublează la 16K (8K pentru instructiuni si 8K pentru date). Desi cipul Pentium are o magistrală pe 64 biti, pentru comunicatia cu sistemul, registrii lui interni sunt de 32 biti. Structura pipeline, care-i permite procesarea rapidă si în paralel a instructiunilor, este organizată pe 5 nivele. Gama frecventelor pentru acest cip este 75-200MHz.
   PentiumPro reprezintă generatia a sasea si a apărut la începutul anului 1995. Fată de predecesorul său, contine două pastile de siliciu: una continând procesorul principal, împreună cu primul nivel de memorie cache, pe care sunt integrate peste 5,5milioane de tranzistoare, iar cealaltă adăposteste memoria cache secundară, cu capacitate de 256K sau 512K, alcătuită din 15,5 milioane tranzistoare, respectiv 31 milioane tranzistoare. Varianta 512K este folosită pentru microprocesoarele destinate sistemelor multiprocesor. Pentru frecvente de până la 150 MHz s-a utilizat tehnologia de 0.6 microni, iar pentru 200MHz - 0.35 microni. Noua arhitectură a microprocesorului PentiumPro permite interconectarea mai multor procesoare (2, 4 sau multiplu de 4). În noul procesor există trei magistrale de date, care permit o prelucrare mai rapidă a acestora prin prelucrarea a trei instructiuni la fiecare tact. PentiumPro desface fiecare instructiune în mici segmente, pe care le prelucrează într-o succesiune optimă din punct de vedere al timpului.    Procesorul operează cu acelasi set de instructiuni ca acela al procesoarelor apărute înaintea lui. Modul de lucru al acestui procesor este denumit de producătorul INTEL ca "executie dinamică" si constă în combinarea a trei tehnici:
      1. prezicerea saltului
      2. analiza fluxului de date
      3. executie speculativă.
   Un salt demn de semnalat îl reprezintă generatia de procesoare MMX. Noutatea ar fi faptul că este pentru prima oară de la aparitia procesorului 386 când setul de instructiuni a fost extins cu 57 de noi instructiuni ce implementează operatiile cu vectori si matrici. În afară de aceasta, au fost aduse si alte schimbări, rezultând un procesor Pentium MMX mult mai rapid decât un Pentium la aceeasi frecventă. Anul 1997 a marcat o puternică ofensivă a firmelor producătoare de procesoare. Intel, principalul producător de procesoare a scos pe piată două modele Pentium MMX si Pentium II. Diferentele dintre cele două tipuri de procesoare sunt majore si pornesc în primul rând de la tipul de soclu: procesoarele Pentium MMX sunt pe vechiul standard, Socket 7, iar Pentium II vine cu un soclu nou, Slot 1. În acelasi timp, la schimbarea soclului s-a modificat si forma procesorului, Procesorul Pentium II arată mai degrabă cu o cartelă. Tot o diferentă oarecum externă este frecventa procesoarelor: Pentium MMX a atins doar 233MHz, Pentium II a ajuns la 300MHz, Cyrix nu s-a lăsat mai prejos, varianta MMX purtând numele de Cyrix MX, care este realizat pentru Socket 7, iar frecventa maximă care s-a obtinut până acum este de 233MHz. O variantă foarte interesantă o oferă AMD care, cu procesorul K6, încearcă o alternativă la Pentium II. Frecventa maximă a procesoarelor K6 este de 233MHz, iar soclul pe care functionează este Socket 7. De asemenea, o altă tendintă interesantă la procesoarele K6 este trecerea spre procesoare hibride, adică motorul procesorului este RISC, instructiunile x86 fiind interpretate, procedeu care conduce la o crestere semnificatvă a vitezei de calcul.

MAINBOARD-ul sau Placa de baza
   Primele modele contineau procesorul, un banc de memorie (cu cipurile lipite), controller-ul de magistrală AT (ISA pe 8 biti) precum si conectorii acestei magistrale. Orice adăugire (controler de tastatură, port de comunicatie serială si/sau paralelă etc.) se făcea prin intermediul unei interfete montată pe unul din conectorii ISA. Placa de bază se configura cu ajutorul unor jumperi si al switch-urilor minidip. Pe măsură ce au evoluat plăcile de bază, au început să includă mai multe facilităti: controler de tastatură, componente BIOS, ceas de timp real etc.. Magistrala ISA s-a dezvoltat la 16 biti (pentru compatibilitate, extinderea la 16 biti a magistralei ISA s-a efectuat printr-un conector în prelungirea celui ISA pe 8 biti). Pentru mărirea flexibilitătii, memoria nu s-a mai lipit pe placă, ci s-a montat în socluri speciale DIP, SIP, SIMM / 30 pini si SIMM / 72 pini dându-se astfel posibilitatea utilizatorului să-si extindă memoria fără a schimba placa de bază. Odată cu aparitia procesoarelor pe 32biti (386,486) a apărut nevoia comunicării cu perifericele pe magistralele de 32 biti. Astfel, au apărut magistralele MCA (MicroChannel) si EISA (Extended ISA). Magistrala MCA a fost promovată de firma IBM în sistemele PS/2 si nu s-a bucurat de prea mult succes, pentru că IBM nu a făcut publice specificatiile după care a fost concepută această magistrală. La rândul ei, magistrala EISA nu a cunoscut o dezvoltare prea mare, datorită lipsei unei standardizări în ceea ce priveste specificatiile tehnice. Un al treilea tip de magistrală, pe 32 de biti, este magistrala VESA, dezvoltată la început pentru plăci grafice.
   Denumirea de VESA Local Bus provine de la faptul că ea este o magistrală implementată local, chiar pe magistralele procesorului, fiind singura de acest tip. VESA asigură compatibilitatea cu ISA, în sensul că slotul VESA este un supliment al slotului ISA. În cele din urmă, firma INTEL a reusit să impună pe piata subansamblelor magistrala PCI, folosită mai ales de interfetele care lucrează cu o viteză mai mare. Magistrala PCI a fost concepută, în varianta pe 32 de biti, în concordantă cu cele mai noi specificatii din domeniul magistralelor: Plug'n'Play, Bus Mastering etc.
Cele mai noi plăci de bază includ controller-ul de magistrală, controller-ul de tastatură, controller-ul de memorie cache, controller-ul de DMA, controller-ul de întreruperi, BIOS, memorie nevolatilă (în tehnologie CMOS).
Începând cu plăcile de bază de 486, majoritatea functiilor esentiale sunt preluate de un set de circuite integrate numit chipset-ul plăcii de bază.

CHIPSET
   Principala componentă a plăcii de bază este chipsetul (Intel îi mai spune si PCI set). Acesta se referea, initial, la un grup numeros de cipuri care se ocupau de îndeplinirea unor functii, precum controlul cache-ului, controlul accesului direct la memorie, transferul de date pe magistrala de intrare/iesire, controlul întreruperilor (de aici si denumirea de set de chipuri). În prezent, datorită integrării mari la care s-a ajuns, chipsetul contine practic doar două chipuri separate, dintre care cel mai important îi dă numele.
   Chipsetul este important pentru că determină caracteristici, precum:
      - tipuri de procesoare suportate;
      - numărul maxim de procesoare suportate;
      - cache-ul maxim;
      - tipul de memorie RAM suportat.
   Când a inventat Pentium-ul si bus-ul PCI, Intel a hotărât să producă si chipset-uri ajungând în prezent să domine piata. Iată, în continuare, o scurtă prezentare a chipset-urilor Pentium, produse de Intel:
INTEL 430LX (Mercury) - a fost primul fiind disponibil la frecventele de 60 si 66MHz (pt. primele procesoare Pentium de atunci). Avea socket 4, era alimentat la 5V, suporta max. 128MB RAM si avea un cache de 64KB lipit direct pe placă.
INTEL 430NX (Neptune) - suportă Pentium-urile de la 90 la 133MHz, chiar si în configuratie dual, maxim 512KB de cache, max. 512MB RAM.
   INTEL 430FX (Triton) - cel mai de succes chipset la vremea lui, a adăugat suport pentru EDO RAM, pentru cache pipelined burst si noul standard PCI 2.0.
   INTEL 430HX (Triton II) - fată de FX are avantaje precum: suport pentru memorie ECC sau cu paritate, suportă max. 512 MB RAM, suportă USB si un nou standard PCI 2.1, de asemenea, oferă suport pentru două procesoare.
   INTEL 430VX - este un FX cu suport pentru SDRAM, pentru noi procesoare, cu PCI 2.1 s.a.
   INTEL 430TX - este un VX cu timpi mai buni de SDRAM, cu suport pentru interfata UltraDMA/33 si cu un consum mai mic de energie.
   Pentru generatia a 6-a de procesoare (Pentium Pro, Pentium II), Intel a lansat următoarele trei chipset-uri:
   INTEL 450GX/ KX (Orion) - primul chipset de Pentium Pro a fost proiectat pentru aplicatii server/workstation. Varianta de server (GX) suportă 4GB de memorie RAM "interleaved", patru procesoare si două bus-uri PCI, iar varianta workstation (KX) suportă 1GB de memorie si două procesoare.
   INTEL 440FX (Natoma) - este chipset-ul cel mai consacrat de Pentium Pro si este o dezvoltare a lui 430HX. Principalul dezavantaj al acestuia este lipsa suportului de Ultra DMA/33 si de SDRAM.
   INTEL 440LX - este un chipset optimizat pentru folosirea procesorului Pentium II si a noului port video: AGP (Advanced Graphics Port). Suportă SDRAM, Ultra DMA/33, interfată USB.

  Componenta BIOS este o colectie de rutine în limbaj de asamblare stocate într-un chip de tip EPROM sau EEPROM. Acestea sunt puntea între sistemul de operare si hardware. Prin intermediul unui program stocat tot aici (SETUP), se pot configura parametrii de functionare ai sistemului. Acesti parametri sunt retinuti într-un chip de memorie statică de capacitate mică si consum foarte redus, alimentată în permanentă prin intermediul unui acumulator. Principalele companii specializate în proiectarea unor produse ROM BIOS sunt: AMI, AWARD SOFTWARE, PHOENIX SOFTWARE.
Ergonomia nu s-a îmbunătătit foarte mult în domeniul mother-board-urilor. Noul design ATX remediază si elimină o serie intreagă de probleme:
   1. Conectorii pentru tastatură si mouse sunt plasati într-o carcasă de metal si au format PS/2.
   2. Sloturile SIMM sunt asezate în asa fel încât plăcile de extensie nu le deranjează si sunt mai usor accesibile.
   3. Conectorii pentru cablurile harddisk-urilor si unitătilor floppy sunt mai apropiate de acestea.
   4. Porturile seriale si paralele se găsesc în partea din spate a PC-urilor.
   5. Un nou tip de conector de alimentare pentru placa de bază cu 20 pini, la care sursa se poate conecta într-o singură pozitie. În plus, alimentarea a fost dotată cu o nouă functie, prin care calculatorul poate fi închis software.
   6. Soclul ZIF (Zero Insertion Force) pentru CPU nu se mai află în spatele plăcilor de extensie, ci în dreapta lor.
   7. Locul din spatele plăcilor de extensie nu contine componente înalte, care să împiedice instalarea plăcilor lungi.
   8. Pe aceste mother-board-uri se găsesc deja chipset-uri în capsule BGA. La aceste modele, conectorii nu se mai află în partea laterală a cip-ului, ci dedesubt, sub forma unor sfere minuscule, rezultând de aici o importantă economie de spatiu.
   A apărut o nouă interfată serială USB (Universal Serial Bus) căreia INTEL, COMPAQ si alte firme de prestigiu îi acordă o mare importantă. Pe această interfată pot fi conectate pînă la 127 de periferice.
   Un alt tip de interfată se ocupă de comunicatia în infrarosu cu alte dispozitive externe (camere digitale, printere, mous), - IRDA.

SIMM
   Memoria de lucru a calculatorului (memoria DRAM) este, în ciuda dimensiunii reduse, o componentă determinantă pentru performantele globale ale sistemului. Memoria este spatiul de lucru primar al oricărui calculator. Lucrând în tandem cu procesorul, are rolul de a stoca date, programe, care pot fi accesate imediat si în mod direct de către microprocesor sau alte dispozitive ale sistemului.
   De asemenea, memoria este în centrul oricărei operatii pe care un calculator o execută realizând legătura dintre software si CPU.
   Fizic, memoria internă este alcătuită din mai multe circuite integrate dispuse initial direct pe placa de bază, iar apoi pe o rigletă ce se înfige într-un soclu special (este cazul SIPP-ului Single "In-Line Pin Package" si SIMM-ului "Single In-Line Memory Module" si DIMM-ului "Dual In-Line Memory Module"). Trecerea de la cipurile lipite direct pe placa de bază la cele aflate pe sloturi este importantă, deoarece devine posibil upgrade-ul, iar schimbarea unui modul defect se face usor.
   Din punct de vedere intern, memoria RAM este aranjată într-o matrice de celule de memorie, fiecare celulă fiind folosită pentru stocarea unui bit de date (0 sau 1 logic). Datele memorate pot fi găsite practic instantaneu (un timp de ordinul zecilor de ns) prin indicarea rândului si coloanei la intersectia cărora se află celula respectivă. Conectarea memoriei interne la celelalte componente ale calculatorului se face prin intermediul celor două magistrale: de date si de adrese. Odată cu gruparea sistemelor în jurul magistralelor de date de 32 biti si 64 biti, SIMM-urile trec de la 30 pini la 72 pini si chiar la 128 pini în cazul dimm-urilor(Dual In-Line Memory Module). Tehnologia DRAM este cea mai întâlnită în sistemele actuale. Numele de RAM dinamic provine de la faptul că este reîmprospătată periodic pentru a retine datele stocate în celulele de memorie. Această reîmprospătare este necesară, deoarece o celulă de memorie este un mic condensator care stochează sarcina electrică. Datorită costului mic si dimensiunii reduse, DRAM-ul este preferat pentru implementarea memoriei principale a sistemelor. Multe calculatoare folosesc astăzi tehnologia FPM (Fast Page Mode). Acest tip de memorie este o îmbunătătire a unei tehnologii DRAM mai vechi prin facilitatea de a lucra în "pagini de memorie ". O pagină de memorie este descrisă ca fiind sectiunea de memorie disponibilă prin selectarea unei adrese de rând. Astfel, cu module FPM controller-ul de memorie trebuie să specifice adresa de rând doar o singură dată, pentru a accesa date din cadrul aceleeasi pagini, ceea ce face ca procesul de interogare a memoriei să fie ceva mai rapid, comparativ cu DRAM-ul clasic. Un alt tip de DRAM este cel de tip EDO. Avantajul principal al unui modul EDO este capacitatea sa de a mentine datele valide la iesire, chiar si după ce semnalul care validează adresa de coloană devine inactiv. Acest mod de lucru permite procesoarelor mai rapide să-si organizeze timpul mai eficient, realizând mai multe sarcini fără a astepta după o memorie mai lentă. În concluzie, EDO este cu un pas înainte fată de tehnologia FPM, permitând, pentru o viteză dată a chip-urilor, un acces al CPU la datele din memorie cu 10 -15 % mai rapid.
DIMM este prescurtarea de la Dual Inline Memory Module si se referă la împachetarea RAM-ului pe care îl contine si nu la tipul acestuia din urmă (ca si SIMM-ul). În prezent, DIMM-urile sunt disponibile numai în tipul SDRAM iar unul din beneficiile pe care le oferă este acela că, având o magistrală de date de 64 de biti (72 biti, dacă are paritate), se poate fi folosit un singur modul pe o placă de Pentium, care, în mod normal, necesită cel putin două SIMM-uri. Deasemenea, se pot pune alăturat DIMM-uri de capacitate diferită, eliminând asfel nevoia împerecherii de la SIMM-uri. SDRAM provine de la prescurtarea lui Synchronus Dynamic RAM, care semnifică posibilitatea de a manipula date în mod sincron cu ceasul de sistem, eliminând astfel timpi suplimentari de asteptare a procesorului. În mod curent, DIMM-ul de tip SDRAM poate să lucreze până la frecventa de 100MHz, iar într-un viitor apropiat chiar si la 120MHz; SIMM-urile de tip FPM sau EDO, la timpi de acces de 60ns, pot lucra la maximum 66MHz, frecventă care va fi probabil depăsită într-un viitor relativ apropiat. Datorită cerintelor tot mai mari de DRAM, venite din partea soft-ului dezvoltat din ultimul timp, si datorită îmbunătătirii tehnologiilor de realizare a circuitelor integrate, devin uzuale sistemele cu 16, 32, 64 sau chiar 128Mb.

HARD-DISK-ul
   O unitate de hard disk este un dispozitiv închis ermetic, care stochează informatiile din sistem. Ce se ascunde în spatele acestei carcase ermetice? În primul rând mai multe discuri metalice acoperite cu un strat foarte subtire de substantă magnetică. Pentru fiecare fată a fiecărui disc există un cap de scriere/citire care este plasat pe un brat si este separat de suprafata discului de un strat subtire de aer. Deoarece capul de scriere se miscă radial, cu pasi foarte mici, discul este perceput de acesta ca o multime de piste concentrice. Procesul de scriere/citire a datelor este asemănător cu înregistrarea/redarea muzicii pe un casetofon. Discul nu stochează numai datele pe care i le furnizează procesorul calculatorului ci si o multime de biti pentru corectia erorilor, care pot fi comparati cu bitii de paritate ai memoriei principale. Necesitatea unor capacităti tot mai mari a HDD a determinat micsorarea tot mai mult a "bulelor magnetice" (care contin practic informatia) precum si spatiile dintre acestea.
   Pentru rezolvarea problemelor de corectie ce s-ar putea ivi, HDD-urile sunt echipate cu un DSP -Digital Signal Processor-specializat în prelucrarea inteligentă a sirurilor de semnale care se succed rapid.
   Să urmărim împreună câteva din schimbările suferite de HDD în cei peste 15 ani de istorie a acestora:
      - capacitatea maximă de memorare a crescut de la 10MB în unitatea de 5,25 inch (1982) la peste 12GB la acelasi tip de unitate in prezent. O crestere foarte mare a capacitătii de stocare s-a înregistrat si la unitatile de 3,5 inch ajungându-se azi la peste 9GB spatiu de stocare.
      - vitezele cu care sunt transferate informatiile au crescut de la 102KB pe secundă, la modelele anului 1983, la aproape 33MB pe secundă, la cele mai rapide unităti din ziua de azi.
      - timpul mediu de acces a scăzut de la 85ms, la HDD-ul anului 1983, la mai putin de 8 ms la unele din cele mai rapide unităti de astăzi.
      - si pretul a scăzut foarte mult - în 1982, pentru o unitate de 10MB, se plătea mai mult de 1500 USD - ajungându-se la 0,05$ pe MB în ziua de azi.
   Diferitele tipuri de interfete pentru HDD prezintă niveluri de performante diferite în functionare. Performantele unui HDD sunt date de tipul interfetei folosite. Din multele modele care s-au utilizat, ne oprim asupra a două dintre ele, care s-au impus: IDE si SCSI. Interfata IDE prezintă o serie de avantaje cum ar fi: pretul scăzut, sporirea fiabilitătii unitătii, performante deosebite în functionare, dar si unele dezavantaje, din care amintim faptul că unitătile IDE nu sunt potrivite pentru sistemele mari si foarte performante, care au nevoie de unităti de mare capacitate si înaltă performantă. Incompatibilitatea, existentă între standardele diferitilor producători, face uneori dificilă instalarea a mai mult de o unitate IDE într-un singur sistem.
   Hard disk-urile SCSI sunt preferate pentru sistemele profesionale care necesită capacităti mai mari de stocare, rate mari de transfer si functionarea în paralel cu alte device-uri SCSI. O singură magistrală SCSI poate accepta până la opt unităti fizice (unităti SCSI). Una dintre ele este placa adaptoare din calculator, iar celelalte sapte pot fi alte elemente periferice.
   Întrucât interfetele IDE si SCSI sunt cele mai răspândite la ora actuală, vom încerca prezentarea lor în paralel pentru a sublinia avantajele si dezavantajele fiecăreia.
   Modul în care se desfăsoară activitatea celor două tipuri de unităti avantajează unitătile IDE atunci când este vorba despre transferuri secventiale gestionate de un sistem de operare single-tasking. Noul protocol de transfer al datelor denumit ULTRA DMA/33 a fost dezvoltat de Quantum în colaborare cu Intel, protocol care permite o rată de transfer în mod burst de 33MB/s, dublându-l practic pe cel al clasicului FAST ATA-2, folosit de toate hard-disk-urile IDE de astăzi. De asemenea, ULTRA DMA/33 asigură o integritate mai bună a datelor prin îmbunătătirea marginilor de timp si prin folosirea unui nou sistem de verificare a protectiei datelor numit Cyclical Redundancy Check (CRC). Quantum a lansat în octombrie 1997 prima serie de hard-disk-uri ce folosesc această interfată, seria Quantum Fireball ST, cu capacităti între 1,6GB si 6,4GB, timpi medii de acces sub 10ms si rate de transfer interne de până la 132Mbits/s, la o turatie de 5400 rotatii/min. Setul de chipset-uri de la Intel care sustine protocolul ULTRA DMA/33 trebuie să fie cel putin un chipset TX sau mai nou. Proaspătul protocol ULTRA SCSI-3 care oferă rate de transfer în mod burst de 20MB/s (narow) si 40MB/s (wide) este deci pe jumătate depăsit de cei 33MB/s ai lui ULTRA ATA. Sistemele de operare multitasking sunt avantajate de proprietătile suplimentare ale interfetei SCSI, cum ar fi inteligenta magistralei, deci, pentru aceste cazuri, unitătile SCSI sunt mai performante (pot deservi simultan mai multe cereri de transfer).
   Unitătile SCSI au, fată de unitătile IDE si fată de alte tipuri de unităti, avantaje majore legate de arhitectura lor. Deoarece fiecare unitate SCSI poate functiona independent fată de unitatea centrală, calculatorul poate trimite comenzi simultane către fiecare unitate din sistem, acestea putând păstra comenzi simultane, într-o coadă de asteptare, si executa apoi comenzile simultan cu celelalte unităti din sistem.
   Desi unitătile SCSI au nevoie si de o placă adaptoare la sistemul gazdă, al cărui pret contribuie la cresterea costului, există din ce în ce mai multe calculatoare personale care au nevoie de unitate de bandă, de unitate CD-ROM WRITER sau de unitate cu suport cu înregistrare optică, care nu pot lucra decât cu un adaptor SCSI.

PLACA VIDEO
   O scurtă definitie ar putea fi "dispozitivul care comandă monitorul". În 1987, odată cu lansarea sistemelor PS/2, IBM a dezvoltat noi standarde video care le-au depăsit pe cele mai vechi ca răspândire si posibilităti oferite.
   Plăcile video s-au conformat de-a lungul timpului unuia din următoarele standarde industriale:
MDA (MONOCHROME DISPLAY ADAPTER), CGA (COLOR GRAPHICS ADAPTER), EGA (ENHANCED GRAPHICS ADAPTER), VGA (VIDEO GRAPHICS ARRAY) si SVGA (SUPER VGA). Cele folosite în momentul de fată si care merită detaliate sunt adaptoarele VGA si cele SVGA.

I - ADAPTOARELE VGA
   Spre deosebire de standardele video mai vechi, care erau numerice, VGA este un sistem analogic. În timp ce alte echipamente electronice se orientează spre numeric, monitoarele se îndreaptă spre analogic, cauza fiind faptul că, în sistem analogic fiecare culoare poate fi afisată la diferite niveluri de intensitate, în cazul VGA- 64 de niveluri.
   Dacă în trecut circuitele de bază ale adaptorului de afisaj erau pe placa de bază, circuitele VGA sunt implementate pe un singur cip de comandă, realizat în tehnologie VLSI. Comanda circuitelor VGA se realizează prin intermediul componentei BIOS VGA ce contine softul de control aflat în memoria ROM a sistemului. Programele pot initia comenzi si functii prin intermediul componentei BIOS fără a avea nevoie să comande direct aceste circuite.
   Adaptorul VGA permite afisarea pe ecran a 256 de culori dintr-o paletă de 262144 de culori posibile. Deoarece adaptorul VGA are semnalul de iesire analogic, va trebui să dispuneti de un monitor care să accepte un semnal de intrare analogic.
   Monitoarele VGA se livrează atât în varianta color cât si în cea monocrom, care utilizează procedeul de însumare a culorilor. Prin această metodă, în locul culorilor, se afisează 64 de nuante de gri.

II - ADAPTORUL SVGA
   Furnizează posibilităti care le întrec pe cele oferite de adaptorul VGA. Orice placă video care poate oferi o rezolutie superioară celei de 640x480 pixeli (800x600 sau mai mare)este catalogată drept placă video SVGA.
   Pentru a beneficia de posibilitătile fiecărei plăci, este nevoie de un driver video special. Asta înseamnă că, spre deosebire de plăcile VGA care pot avea un singur driver care lucrează cu toate plăcile VGA, indiferent de comerciant, fiecare placă SVGA trebuie să aibă un driver corespunzător.
   Pentru a procesa imaginea de pe ecran, o placă video trebuie să dispună de memorie. În mod curent, plăcile video se livrează cu 1M sau 2M memorie video. Memoria video nu accelerează placa, aceasta permite monitorului să afiseze mai multe culori si/sau rezolutii mai mari. Spre exemplu, pentru 256 de culori, desenate dintr-o paletă de 262144, placa trebuie să dispună de cel putin 512K de memorie video. La o rezolutie de 1024*768 de pixeli este neapărat nevoie de cel putin1M memorie video. Cele mai multe adaptoare video au folosit memorie DRAM pentru a stoca imaginea video. Acest tip de RAM nu este scump, este însă lent. Aceasta se datorează nevoii constante de reîmprospătare a informatiei, ca si faptului că memoria DRAM nu poate fi citită si scrisă în acelasi timp.
   Plăcile video mai noi folosesc memorie RAM specializată (VRAM). Acest tip de memorie este optimizat pentru uz video procesând mai rapid, deoarece poate fi citită si scrisă în acelasi timp, fapt ce conduce la o mărire impresionantă a vitezei.
   O caracteristică importantă a acestor dispozitive o reprezintă frecventele orizontale si verticale maxime pe care le poate furniza monitorului la diverse rezolutii si adâncimi de culoare.
   Ultima perioadă de timp a însemnat o crestere majoră într-un domeniu care se numeste simplu 3D.
   Ce înseamnă 3D? Este o reprezentare tridimensională a obiectelor. Pentru a reusi o redare cât mai fidelă a realitătii, volumul de calcule este impresionant. Pentru a se putea realiza această cerintă, plăcile video beneficiază de procesoare din ce în ce mai inteligente denumirea lor fiind de acceleratoare 3D. Un exemplu de plăci care au o foarte bună accelerare 3D sunt cele produse de firma canadiană ATi, care a lansat pe piată un nou accelerator, 3D RagePro, continuatorul mult mai puternic al familiei 3D Rage. De asemenea, o realizare 3D solicită si o capacitate mai mare de memorie video (4 - 8 Mb). Ultimul tip de memorie este SGRAM, o memorie care functionează sincron cu ceasul de sistem, obtinându-se astfel rate impresionante în acest domeniu.
   O trecere la un alt nivel 3D o reprezintă standardul AGP (Accelerated Graphics Port) care, deocamdată, însoteste doar chipsetul Intel LX si procesoarele Pentium II. Lătimea de bandă sau capacitatea de transfer a datelor a crescut de 4 ori (de la 132Mb/s, pentru PCI, la 528Mb/s, pentru standardul AGP2.x). Un avantaj foarte mare este posibilitatea de a folosi memoria principală pe post de memorie video, în acest fel se reduce capacitatea memoriei pe placa video AGP. Un alt avantaj este separarea datelor pentru placa video de alte date (pentru placa de retea, de exemplu).

Imprimante
   I. Alfanumerice
Imprimantele alfanumerice au o importantă mai mult istorică, acum fiind folosite doar cele de viteză foarte mare, care nu au putut fi înlocuite.
   Acestea sunt de mai multe tipuri:
      1. Cu cap sferic
Viteza acestor imprimante este foarte redusă datorită greutătii mari a capului de imprimare.
      2. Cu cap margaretă (daisy wheel)
În fata foii de hârtie se află o rozetă pe ale cărei brate se află câte una sau două litere care, după ce sunt pozitionate, sunt imprimate prin lovirea cu un ciocănel actionat cu un electromagnet; evident, această pozitionare si actionare a ciocănelului duce la viteze scăzute de imprimare.
      3. Imprimate rapide
   Sunt singurele care au mai rămas în uz datorită vitezei ridicate de imprimare. Sunt capabile să tipărească un rând odată, dispunând de câte o rozetă cu toate literele pentru fiecare coloană. Rozetele sunt pozitionate simultan si foaia este lovită o singură dată pentru fiecare rând.

II. Imprimantele matriciale
   Au apărut în anii '70, mai întâi cele cu 8-9 ace si apoi cele cu 24 de ace. La imprimantele matriciale cu 8-9 ace, acele sunt dispuse pe un rând vertical. La cele cu 24 de ace, de obicei, ele sunt dispuse pe două rânduri de câte 12 ace (întretesut). Au posibilitatea de a merge în două moduri: în mod alfanumeric si în mod grafic.
În modul alfanumeric, imprimantei i se transmit codurile caracterelor iar ea, pe baza unei matrici de obicei predefinite, actionează acele corespunzătoare literei cu codul transmis; în modul grafic, imprimantei i se transmit, octet cu octet, ce ace se actionează de fiecare dată, astfel fiind posibilă imprimarea chiar a unor desene de o calitate bună. La pozele de calitate slabă apare fenomenul de "banding", faptul că se vede un desen asa cum a fost imprimat: fâsie cu fâsie.
   În mod grafic, imprimantele cu 9 ace folosesc doar 8, al nouălea fiind folosit doar în modul alfanumeric; în mod grafic, imprimantele cu 9 ace sunt deosebit de lente (de trei ori mai lente decât cele cu 24 de ace). Datorită dimensiunii limitate a grosimii acelor rezolutii, peste 200x200 dpi, sunt imposibil de realizat din punct de vedere tehnologic.
   Astăzi, imprimantele matriciale nu se mai folosesc, datorită zgomotului ridicat, vitezei de imprimare reduse si, nu în ultimul rând, calitătii reduse a imprimării. Singurele imprimante de acest tip acceptate sunt cele de format mare - A3. O altă aplicatie este imprimarea hârtiei autocopiativă, imprimatele matriciale fiind singurele care actionează prin impact.

III. Imprimante cu jet de cerneală
   Imprimarea cu jet de cerneală (ink jet) este un sistem de tipărire matricial, electronic si direct, în care mici picături de cerneală sunt extrase dintr-un orificiu si sunt apoi propulsate către o suprafată receptoare, fără a se produce un contact direct între această suprafată si dispozitivul de tipărire. Au o calitate mult superioară imprimantelor matriciale.

IV. Imprimante LASER
   Principiul de imprimare este cel dezvoltat la copiatoare: Se transmit imprimantei datele ce trebuie imprimate ele fiind stocate într-o memorie de cel putin 1MB. Imaginea din memorie este apoi transferată pe tambur prin intermediul unei raze LASER care este pozitionată cu ajutorul unui sistem de oglinzi, tamburul fiind parcurs linie cu linie de către raza laser, aprinsă doar în acele zone ce trebuie ulterior înegrite. Avantajul acestor imprimante este calitatea deosebită a imaginii obtinute atât ca rezolutie cât si contrast, calitate neegalată de nici un alt tip de imprimantă.

V. Imprimante termice

   Ele functionează pe hârtie specială (hârtie termică), sensibilă la temperatură si care, la cresterea temperaturii se colorează. Capetele de imprimare se încălzesc/răcesc selectiv pentru a forma imaginea pe hârtie.

VI. Tehnologii de imprimare - pro si contra -

FAX-MODEM
   Modemul este perifericul care permite unui calculator să transfere date pe liniile telefonice. Denumirea aceasta provine de la termenii MODulator/ DEModulator, care sunt functiile principale prin care informatia digitală este transmisă pe liniile telefonice analogice. Cu ajutorul unui modem se poate face schimb de date cu un alt calculator, dotat cu modem, sau se poate face conectarea la Internet.
   Fax-modemul este un modem cu functii suplimentare de fax; el poate primi documente de la o masină de fax, de la un alt calculator cu fax-modem, sau poate trimite documente la un alt fax dacă acestea sunt compuse pe calculator ( fax este prescurtarea lui "facsimile" care desemnează copia unei coli de document ce se transmite prin linia telefonică de către o masină de fax).
   Voice Fax-modemul este un fax-modem cu functii suplimentare de robot telefonic, deci poate transmite si înregistra mesaje vocale.
    În continuare, vom folosi denumirea generică de modem si pentru a desemna fax-modemul.
   Modemurile pot fi interne sau externe. Cele interne sunt plăci care se instalează în interiorul calculatorului si au două mufe de conectare: una la linia telefonică ,iar cealaltă la telefonul obisnuit care va rămâne disponibil în continuare. Cele exterioare au în plus un cablu de conectare la unul din porturile seriale ale calculatorului, iar avantajul principal pe care îl au fată de celelalte este că poate fi mutat usor de la un calculator la altul.
   Viteza unui modem se măsoară în bits/second (bps) sau în bauds (un baud este numărul de tranzitii pe care le transmite un modem într-o secundă). Cele mai uzuale valori curente sunt 14,4 Kbps, 28,8Kbps, 33,6Kbps, 56Kbps.    Viteza de transmisie pe partea de fax s-a oprit la maximum 14,4Kbps deoarece 95% din masinile de fax normale ajung la viteza de 9,6Kbps si doar putine modele ajung la 14,4Kbps.

Instalarea unui modem intern
      A. Dacă aveti un modem non Plug And Play, adică unul mai vechi, trebuie ca la instalare să faceti niste setări suplimentare de jumperi, prin care trebuie să stabiliti ce adresă si ce întrerupere i se alocă modemului. Variantele sunt următoarele: 3F8- IRQ 4 (COM1), 2F8- IRQ3 (COM2), 3E8- IRQ4 (COM3), 2E8- IRQ3 (COM4). Cum mouse-ul foloseste, de obicei, COM1 care înseamnă 3F8- IRQ4, mai rămân disponibile două variante: cele cu IRQ3. Dacă alegeti 2F8-IRQ3, trebuie să dezactivati COM 2 de pe placa de bază (din BIOS) sau de pe placa Super I/O (din jumperi), pentru că acesta foloseste de obicei aceleasi resurse. Pentru COM4 nu trebuie să dezactivati nimic.
      B.După ce instalati modemul într-un slot ISA, porniti calculatorul si instalati softurile de comunicatie cu care s-a livrat, respectiv, cel de modem, prin care se transferă date, si cel de fax, prin care se trimit documente text-imagine. Uneori, cele două programe sunt reunite într-unul singur, dacă producătorul este acelasi. În timpul instalării de soft, veti fi întrebat pe ce COM ati instalat modemul sau programul va face o autodetectie. Într-una din etapele instalării, sau după aceasta, la sectiunea setup, este esential să precizati ce fel de linie telefonică aveti: cu puls sau cu ton. Dacă aveti linie cu puls, la formarea unui număr de telefon, auziti o serie de sunete de aceeasi tonalitate, mai scurtă sau mai lungă, în functie de numărul format, iar dacă aveti linie cu ton, veti auzi niste sunete de diverse tonuri.
      C. Dacă aveti un modem Plug And Play, nu aveti de făcut nici o setare de jumperi, în schimb, sub mediu DOS sau Windows3.x, care nu sunt medii Plug And Play, trebuie să instalati un software special (legacy software) înainte de a instala programele propriu-zise de comunicatie. Acest "legacy software", specific modemului, va adăuga linii de comandă suplimentare în fisierele config.sys, win.ini si system.ini, prin care calculatorul va detecta prezenta fizică a modemului (aceste adăugiri se vor face automat lansând în executie acest program).
   Sub Windows 95, lucrurile sunt mai simple: la lansarea sistemului, acesta va detecta prezenta modemului si va cere locatia driverului de Win95, livrat de obicei pe o dischetă, va încărca acest driver, apoi va anunta portul serial pe care s-a instalat. La restartare, modemul este functional si mai aveti de instalat doar programele de comunicatie.
   În ambele cazuri, aveti grijă, de asemenea, să selectati corect optiunea " pulse/ tone" a liniei telefonice folosite, atunci când instalati programele de comunicatie.

Instalarea unui modem extern
   Un modem extern comunică cu calculatorul printr-unul din porturile seriale deja existente pe calculator, adică COM1 sau COM2.
   Cum COM1 este folosit, de obicei, de mouse, veti folosi COM2. Nu aveti de făcut nici o setare de jumperi; pur si simplu conectati cablul de comunicatie cu care este livrat modemul la mufa COM-ului liber pe care veti instala modemul (nu trebuie să dezactivati acest COM de pe placa de bază sau de pe placa Super I/O). Alimentati modemul, porniti calculatorul si instalarea va decurge ca la punctele B si C anterioare.

Tips & Tricks
   Programele de comunicatie pe modem (câteva nume: WinCom, BitCom, COMit) functionează cam asa:
      - lansati programul, apare o fereastră mare goală, apoi un sir de caractere (care este sirul de initializare), apoi mesajul OK. Modemul este în stare de functionare si asteaptă comenzi de la tastatură.
      - acum trebuie să vă conectati cu un alt modem, astfel: bateti la tastatură comenzile ATDP sau ATDT urmat de numărul de telefon pe care se află celălalt modem (si acesta trebuie să fie în starea OK în programul de modem). Ex.: ATDT2222222, adică "attention-dial-pulse-nr. de telefon", si, după un sir de zgomote ciudate prin care modemurile negociază, trebuie să apară pe ecran mesajul "Connect". Acum optiunile sunt: dacă celălalt este un modem al unei persoane oarecare, puteti conversa cu ea activând optiunea "chat" si tastând efectiv mesajele sau puteti trimite fisiere de orice fel, alegând din meniu o comandă de genul "send ". Dacă celălalt modem este al unui BBS sau al unui alt tip de serviciu de date, pe ecran vor apărea mesajele transmise de acesta, care, de obicei, vă cer un nume de acces, o parolă sau optiuni de căutare. Trebuie să-i răspundeti succesiv la toate întrebările si asfel veti ajunge unde vă doriti.
   Pentru a încheia o conectare trebuie să tastati ATH0 sau A+++.
   Pentru a controla sau modifica setările modemului trebuie să consultati fisa de comenzi AT specifică pe care o găsiti în manualul acestuia. O comandă AT este formată din grupul AT urmat de litere sau cifre a căror semnificatie se găseste în fisa amintită. Cele mai uzuale comenzi sunt:
- D= dial
- T= tone
- P= pulse
- Z= reset soft: închide linia si intră în asteptare (deci, comanda va fi ATZ);
- H0= închide linia (off hook) (ATH0);
- A/= repetă ultima comandă (se foloseste fără AT înainte);
- &L1= leased line (când linia este de tipul închiriată);
- A= answer (modemul este pus să răspundă);
- ,= pause ( introduce o pauză în sirul de cifre, necesară atunci când e nevoie de asteptarea tonului; punând mai multe virgule se poate mări lungimea pauzei . Ex.: ATDT0,2222222 ).
   La trimiterea unui fax (ex. de programe de fax: Delrina WinFax, BitFax, FaxTalk, SuperVoice) se lansează comanda "Send" si apare o fereastră în care se completează numărul de fax unde urmează să se trimită optional un mesaj, în atentia cărei persoane este destinat, si care va apărea înaintea documentului (cover page), subiectul faxului si, desigur, documentul ce trebuie trimis (cu "atach" se alege acest document). Receptia unui fax se poate face manual sau automat (după un număr precizat de ringuri).
   Un fax-modem " cu voice" poate înregistra mesaje, exact ca un robot telefonic. De asemenea, dacă softul o permite si dacă linia telefonică este de tip tone (nu puls), modemul poate fi setat ca, în functie de un număr pe care apelantul îl formează în continuare, să trimită un anumit fax (fax on demande), sau să primească un mesaj pentru o anumită persoană (voice mailling).

CD-ROM DRIVE
ISTORIE: "Care e părintii lui?"
   Startul a fost dat de două mari companii: SONY (cu experientă si traditie în domeniul înregistrărilor digitale laser) si PHILIPS (a lansat prima versiune comercială a unui cititor de cd-uri audio, CD Player).
Încercările acestor companii de a impune un standard au pornit de la divergenta:
SONY- dorea un CD de 12" (12 ore de muzică).
PHILIPS- propunea unul de dimensiuni mici.
   Compromisul a fost dictat de BEETHOVEN!!! Cum? Se spune că s-a încercat înregistrarea completă a simfoniei a-IX-a, si, cum dimensiunea discului rezultat a fost de 5", iată standardul (mai precis 4.72")!


TEHNOLOGIE: "Ce si cum face el?
   Cu toate că pare identic cu un disc audio, discul folosit în domeniul calculatoarelor contine (în plus) date (imagini,sunete în diferite formate etc). De aici rezultă principala diferentă dintre un CD_ROM si un CD-Player: în cazul CD-ROM-ului, impulsurile electrice rezultate în urma citirii CD-ului, sunt decodificate de un microprocesor (inclus în CD-ROM), iar, în cazul CD-Player-ului, informatiile digitale sunt convertite direct în semnale analogice, prelucrate de amplificatoarele stereo.
   Pentru a putea prezenta modul de functionare al unei unităti de disc, va trebui să cunoasteti câte ceva despre tehnologia de fabricatie a discurilor (cd-urilor).
   Suportul discului (120 mm în diametru) este realizat din policarbonat, pe care se depune un strat de material reflectorizant (de obicei aluminiu). Această peliculă de aluminiu este citită practic de unitătile de disc.
   Protectia datelor este realizată prin aplicarea unui strat de material plastic.
Informatia este dispusă pe disc într-o spirală cu o lungime de cca. 5km. Această spirală, care începe din interiorul discului si se termină la 5mm de margine, este numita pistă.
   Citirea cd-urilor se realizează folosind o rază laser, de mică putere, care urmăreste pista. Această rază este produsă de o diodă laser si dirijată spre suprafata discului prin intermediul unui sistem de prisme-oglindă-lentilă. Ansamblul capului de citire este miscat pe suprafata discului de un servo-motor, comandat de microprocesor. Când raza laser întâlneste o suprafată plană (land) este reflectată de către suprafata de aluminiu, iar când întâlneste o cavitate, bineînteles nu poate fi reflectată. Un alt sistem de oglindă-prisme preia raza reflectată si o conduce la o lentilă care o concentrează spre un foto-detector. Acesta preia impulsurile electrice si le decodifică. În acest fel, CD-ROM-ul interpretează o portiune de pe disc, pe care se găsesc zone plane si cavităti, într-un sir de biti, adică un limbaj cunoscut calculatorului.

DATE TEHNICE: "Da' cât de tare e?"
   RATA DE TRANSFER: reprezintă cantitatea de informatie pe care CD-ROM-ul o transferă calculatorului în unitatea de timp, se măsoară în kilookteti pe secundă (k/s).
Initial, discurile cu date erau citite la aceiasi viteză cu cea a unui disc audio, deci 1X, adică150k/s.
   Odată cu revolutia tehnicii de calcul, unitătile de disc au suferit modificăr în ceea ce priveste viteza de citire, algoritmii de corectie a erorilor, dimensiunile BUFFERE-lor etc.
   Toate versiunile ulterioare: 2x, 4x etc, din punct de vedere al ratei de transfer, reprezintă multipli de 150k/s (Ex.: 6X=150(k/s) x 6=900 k/s).
   TIMPUL DE ACCES: reprezintă întârzierea dintre primirea comenzii si citirea primului bit, se măsoară în milisecunde(ms). De fapt, producătorul dă o medie obtinută prin citirea aleatoare a diferitelor blocuri de pe disc.
   Ex : Pt. un CD_ROM 4x timpul de acces este de aprox. 150ms.
   MEMORIA INTERNĂ: are rolul de a asigura o rată de trasfer constantă a datelor către calculator. Este foarte importantă, mai ales în cazul imaginilor video (nerelevantă în cazul textelor). Standardul este de 256k, dar poate fi mai mare sau mai mică, în functie de model si producător. Din punct de vedere hardware, este reprezentată prin unul sau mai multe chip-uri de memorie, lipite direct pe placa de bază a CD-ROM-ului.

DESPRE STANDARDE: "Cum se leagă ele de calculator?"
   Daca aveti un CD-ROM IDE/ATAPI, este vorba despre o extensie a interfetei ATA (folosită de cei mai multi producători pentru a cupla HDD-urile). ATAPI este un standard industrial care defineste o interfată EIDE pentru CD-ROM drive, în plus adaptează software interfata SCSI/ASPI la interfata IDE/ATA. Există unităti de disc care nu sunt compatibile cu acest standard. În acest caz, aceste unităti sunt de tip proprietar si presupun existenta unei plăci adaptoare (de obicei placa de sunet), livrată de cele mai multe ori împreună cu CD-ROM-ul.

SCANERE
   Scanerul, în sensul de periferic de calculator, este un dispozitiv prin care imaginea de pe o fotografie, un diapozitiv sau un negativ de film este transformată în informatie digitală accesibilă calculatorului. Conectarea acestuia cu calculatorul se face prin intermediul unui cablu SCSI, în mod direct, dacă acesta este un Mac, sau prin intermediul unei interfete SCSI sau pe portul paralel, dacă acesta este un PC. Interfata SCSI poate fi una standard (folosită pentru conectarea diverselor unităti SCSI, dar cu mufa de conectare externă corespunzătoare, 25 pini, de obicei) sau poate fi una specifică furnizată de producător. Înainte de instalare, vă recomandăm să deblocati scanner-ul (Pentru mai multe informatii cititi manualul de utilizare al aparatului. Atentie, nu toate scannerele au această optiune.). De asemenea, la scanner-ele pe lpt să se verifice optiunea de ecp/epp a portului paralel.

   În functie de modul în care se preia imaginea, scanerele uzuale se împart în trei categorii:
      - flatbed: la care imaginea se asează deasupra scanerului si se acoperă cu un capac (în functie de aria maximă pe care o pot scana pot fi de format A4 sau A3). Sunt cele mai uzuale si oferă calitatea cea mai bună.
   - handy: scanerul trebuie să baleieze suprafata ce trebuie scanată (de obicei, lătimea maximă scanabilă, la o singură trecere este în jur de 12cm, dar se pot cupla două treceri, ajungându-se astfel la lătimea unui A4);
   - sheetfed: scanerul de acest tip are functii si de imprimantă sau fax.
   Principala caracteristică a unui scaner este rezolutia optică, care se măsoară în dpi (dots per inch; 1 inch = 2,54 cm) si reflectă numărul maxim de puncte pe care acesta le poate distinge într-un inch, atât pe orizontală, cât si pe verticală. De exemplu, un scaner flatbed obisnuit are o rezolutie optică de 300x300 dpi (deci maxim 300 de puncte pe inch, în ambele directii), suficientă dacă imaginea scanată va fi tiparită pe o imprimantă obisnuită de 300x300 dpi, în mod color.
   O caracteristică similară este rezolutia interpolată, cu valori uzuale de 4800x4800 dpi sau 9600x9600 dpi si reprezintă rezolutia care se poate obtine software, prin adăugarea de puncte intermediare ale căror caracteristici se obtin prin aproximare, în functie de vecinătatea acestora.
   Adâncimea de culoare pe care o poate suporta un scaner este parametrul care exprimă numărul de culori pe care le poate deosebi acesta în mod color sau în mod alb-negru (tonuri de gri); se exprimă în număr de biti, iar cele mai uzuale valori, în mod color, sunt 24 biti, care înseamnă 16,7 milioane de culori, si 30 biti, care înseamnă 1,07 miliarde de culori. În mod alb-negru, valoarea cea mai uzuală este 8 biti, adică 256 tonuri de gri.

TIPURI DE IMAGINI
   Pentru reprezentarea unei imagini în format digital, un calculator descompune acea imagine în unităti de imagine denumite pixeli, iar fiecărui pixel (punct) îi asociază o anumită intensitate si o anumită culoare în unul sau mai multi biti de date; cu cât sunt mai multi acesti biti, cu atât se poate stoca mai multă informatie. În acest sens, imaginile se clasifică în imagini single-bit, grayscale sau color.
   1. Imaginile single-bit sunt cele mai simple si ele folosesc un singur bit pentru a memora fiecare pixel. La rândul lor se clasifică în două tipuri: line art si halftone.
      - Cele line art includ tot ce este alb-negru (de exemplu, desene în creion, tus sau similare) sau într-o singură culoare.
      - Cele halftone sunt reproduceri de imagini ce dau impresia de gri prin combinarea densitătii de puncte albe sau negre (ca cele din ziare, de exemplu).
2. Imaginile grayscale contin în plus si niveluri de gri pentru fiecare pixel. Astfel, dacă pentru fiecare pixel se alocă 4 biti, vor rezulta 16 nivele de gri, iar pentru 8 biti vor rezulta 256 nivele.
3. Imaginile color sunt cele mai complexe. Scanerele descompun culoarea în cele trei componente primare: rosu, verde si albastru (RGB-red, green, blue), iar din combinatia diverselor proportii ale acestora va rezulta o anumită culoare. Dacă se vor aloca 24 de biti pentru a se stoca informatia de culoare, vor rezulta 16,7 milioane de culori, de exemplu.

ALEGEREA REZOLUTIEI DE SCANARE
   Scanarea la rezolutii mari necesită mult timp, memorie de lucru mărită si spatiu mare disponibil pe hard-disk. La alegerea rezolutiei trebuie să tineti cont de tipul imaginii pe care o scanati si destinatia acesteia.
   Din practică, s-a ajuns la formula :
rezolutia de scanare=rezolutia în linii pe inch (lpi) a imaginii utile, înmultită cu o valoare între 1,5 si 2.
   Dacă, de exemplu, imaginea va fi tipărită de o imprimantă cu presa care imprimă 133 de linii pe inch, vom avea nevoie de o rezolutie de scanare între 200 si 266 dpi. Un ziar foloseste aproximativ 85 lpi, o revistă între 133 si 150 lpi, iar un album de artă între 200 si 300 lpi.
   Dacă imaginea scanată este destinată afisării pe monitor (aplicatii multimedia), nu aveti nevoie de o rezolutie mai mare de 72 dpi,deoarece monitoarele nu pot afisa rezolutii mai mari.

INSTALAREA SCANERULUI
      - Se montează cablul de comunicatie si, eventual, placa adaptoare SCSI, conform instructiunilor din manualul scanerului; se alimentează scanerul.
      - Se instalează driverul TWAIN, softul prin care scanerul comunică cu orice aplicatie grafică cu posibilităti de achizitie de imagine (ex: Adobe Photoshop, PhotoImpact, CorelPhotoPaint, Fractal Design Painter, ImagePals 2 Go s.a.).
      - Se lansează programul de test care se instalează odată cu driverul TWAIN si se verifică functionalitatea scanerului.
      - Se calibrează scanerul cu un program care, de obicei, este accesibil din programul de test.
      - Se instalează aplicatia grafică care este livrată cu scanerul si apoi se intră în acest program. Din "Select Source" veti preciza ce sursă de imagine veti folosi, respectiv, numele scanerului (dacă aveti mai multe dispozitive de achizitie de imagine). Apoi, în meniul "File" selectati comanda "Aquire" si se va lansa interfata de lucru. Comanda "Preview" prezintă imaginea din scaner (am luat exemplul unui scaner flatbed), apoi selectati portiunea de imagine pe care vreti să o scanati.

SCANAREA UNUI TEXT
   O functie uzuală a unui scaner este aceea de scanare a textelor tipărite, în scopul introducerii acestora pe calculator. Procesul de recunoastere de text s-a consacrat sub numele de OCR- Optical Character Recognition si este, de obicei, un software independent de cel de scanare de imagini (exemple: Recognita OCR, EasyReader).
    Etapele sunt de obicei următoarele:
      - Din programul OCR, se face mai întâi o scanare a textului în modul " LINE ART ", la o rezolutie suficient de ridicată pentru a usura recunoasterea textului (150-300 dpi, functie de calitatea hârtiei pe care se află textul ; o rezolutie prea mare va mări dimensiunea fisierelor rezultate, încetinind mult întregul proces).
      - Imaginea obtinută se transferă în programul principal si se dă comanda de recunoastere de text. Initial, în functie de programul folosit, se pot face presetări prin care să se precizeze dacă textul final trebuie să rămână grupat într-o anumită formă (coloane multiple pe verticală sau orizontală, formă de tabel s.a.) sau în ce tip de alfabet este scris textul sursă. Pe parcursul recunoasterii de text, programul va interoga utilizatorul asupra caracterelor pe care nu le poate recunoaste.

PLACA DE SUNET
Istorie
   Primele plăci de sunet lansate pe piată de CREATIVE LABS, ROLAND si ADLIB erau dedicate în exclusivitate jocurilor. Lucrurile s-au schimbat odată cu noua placă de sunet produsă de CREATIVE si anume SOUND BLASTER. Această placă păstra compatibilitatea cu GAME BLASTER (produsă de aceeasi firmă în 1989) dar includea o interfată MIDI (Musical Instruments Digital Interface) pentru conectarea PC-ului la un sintetizator muzical si o intrare (o mufă!) pentru microfon. În aceste conditii, putem vorbi de aplicatii "serioase" în care puteau fi folosite plăcile de sunet (altceva decât jocuri).

Standarde
   Standard pentru plăcile de sunet nu există (din păcate). Standardul în acest domeniu (ca si în altele) este impus de firma care domină piata, toate celelalte firme emulând plăcile de sunet impuse.
Ex: Acesta este motivul pentru care, la jocuri, sunteti obligati să alegeti modelul plăcii dumneavoastră de sunet dintr-o listă (destul de restrânsă). Astfel apare un "standard de facto".

Aplicatii ale plăcii de sunet
       Permite creatia muzicală (folosind software-ul pentru MIDI);
       Adaugă sunet jocurilor, programelor educative, prezentărilor comerciale etc;
       Permite persoanelor cu handicap vizual utilizarea PC-urilor (comenzi vocale);
       Permite transmiterea mesajelor vocale (prin modem, de exemplu);
       Permite ascultarea CD-urilor audio (bineînteles dacă aveti un CD-ROM drive);
       Adaugă sunet evenimentelor din sistemele de operare (win 95, de exemplu);
       Poate scrie după dictare (Voice Recognition).

Multimedia
   Doriti un sistem multimedia? Dacă da, o conditie necesară (nu si suficientă) este să aveti o placă de sunet.
Încercare de definitie: "Capacitatea de a combina, cu ajutorul unui PC imagini si sunete date".
   Practic, înseamnă că în calculatorul dumneavoastră trebuie să existe o placă de sunet si un CD-ROM drive.

Despre ce puteti face cu o placă de sunet
   Cu o interfată MIDI (inclusă în placa dumneavoastră de sunet) puteti compune si edita muzică sau sunete, sau puteti transforma PC-ul într-un studio de mixaj. Fisierele de tip MIDI necesită putin spatiu pe HDD (1 minut de muzică stereo în format MIDI ocupă aproximativ 8K, deci, pentru 24 ore aveti nevoie de minimum 12 MB disponibil). Cele mai multe plăci de sunet folosesc pentru generarea sunetelor SINTEZĂ de FRECVENTĂ. Cum? Se folosesc operatori de tip undă sinusoidală (în general 4) pentru a modifica un alt operator. Tehnologia a avansat, dar se păstrează senzatia de artificial. Dacă sunteti fericitul posesor al unei plăci de sunet cu WAWE TABLE situatia se schimbă radical, în cazul sunetelor de tip MIDI, si anume: nu se mai foloseste sintezo FM, ci o colectie de esantioane a sunetelor produse de diferite instrumente reale (chitară, pian etc) care este stocată într-o memorie de tip ROM (nevolatilă). La solicitarea programului este generat sunetul specific unui anumit instrument, folosind esantionul continut în memoria ROM (WAWE TABLE). Se asigură astfel un sunet digital foarte apropiat de realitate. Desigur, o memorie ROM mai mare înseamnă înseamnă mai multe esantioane, prin urmare fidelitatea creste. Folosind un microfon, puteti inregistra sunete în format WAV. Din păcate, cu cât creste fidelitatea (mono-stereo, 11--44 KHz) spatiul necesar pe HDD este mai mare. Comparativ fată de formatul MIDI, un fisier WAV este de aproximativ 1.000 de ori mai mare! Multe dintre plăcile de sunet pot să vă comande unitatea de CD. Dacă aveti un CD-ROM cu standard MITSUMI, SONY sau PANASONIC (nu sunt ATAPI) o placă de sunet cu respectivul controler nu poate lipsi din calculatorul dumneavoastră.

Instalarea plăcii de sunet
      - Introduceti discheta (sau CD-ul) în unitatea de disc a PC-ului si folositi comanda INSTALL, care va comanda fisierul install.exe.
      - Urmăriti instructiunile de pe ecran! În general, interfetele software sunt prietenoase si nu veti avea probleme.
   Dacă totusi aveti probleme:
      - Verificati dacă liniile de comandă introduse în autoexec.bat sunt plasate înaintea oricărei linii de tip:
C:\NC\NC; C:\DN\DN; NC; FM; VC; DN etc,
   După remedierea acestui neajuns, se restartează sistemul.
      - Dacă tot nu merge, căutati pe HDD directorul creat de programul de instalare al plăcii de sunet, unde veti găsi un fisier de tip SNDINIT sau ESSCFG etc, si schimbati întreruperile si/sau adresele alocate plăcii de sunet.

   Dacă tot nu merge, va trebui să alegeti DMA

UNITĂTI DE BACKUP
   Unitătile de backup sunt elemente de stocare a datelor pentru crearea copiilor de sigurantă. În general sunt de capacităti comparabile cu hard-diskurile, au o rată de transfer mai scazută, dar prezintă o sigurantă deosebită a datelor. Reamintim aici că nu există calculator care să nu se poată bloca, fie că este vina hardware-ului, a software-ului sau a utilizatorului. Exemplele de virusi care formatează hard discul sunt nenumarate; o fluctuatie a tensiunii de alimentare poate distruge irecuperabil componentele calculatorului, deci si datele stocate pe acesta. Este evident că, dacă munca dumneavoastră este importantă, trebuie să o protejati. Solutia, cea mai ieftină si sigură, este o unitate de backup.
   Unitătile de backup sunt de mai multe tipuri:
      A: După modul de conectare la calculator:
      -externe: se cuplează la un port paralel (IOMEGA ZIP) sau SCSI (IOMEGA ZIP SCSI). Avantajul principal al unitătilor externe este că pot fi mutate de la un calculator la altul, deci dacă este nevoie să fie făcute copii de sigurantă pentru mai multe calculatoare, nu trebuie cumpărate mai multe unităti.
      -interne: se cuplează la un adaptor SCSI, la o magistrală IDE sau chiar la un controller de floppy.
      B: După modul de stocare a datelor:
      -cu bandă magnetică: au avantajul unor capacităti foarte mari: s-a ajuns la capacităti de ordinul 20GB, dar transferul este secvential si durează în general mai mult;
      -cu medii magneto-optice: capacităti mai mici, de ordinul sutelor de MB, suportul poate (sau nu) să fie înregistrat de mai multe ori si sunt mai rapide decât unitătile cu bandă.
      -cu medii optice: înregistrabile doar o dată (Write Once Read Many), dar oferă cea mai mare sigurantă a datelor.
      -cu medii cu discuri magnetice: sunt cele mai rapide, se pot înregistra de zeci de mii de ori.

PLĂCI DE CAPTURĂ VIDEO SI EDITAREA VIDEO NELINIARĂ (DIGITALĂ)
   Prin captură se întelege procesul de conversie a semnalului video analogic disponibil de la un videocasetofon sau o cameră de filmat în informatie digitală, ce se poate vizualiza pe un monitor de calculator sau stoca pe hard-disk. Cu ajutorul programelor de editare video (ex.: Adobe Premiere, Ulead VideoStudio) se pot face usor prelucrări de efect ale acestor imagini stocate, obtinându-se în final clipuri, colaje, prezentări. De asemenea, semnalul video preluat poate fi utilizat pentru transmisiuni gen videoconferintă; un kit de videoconferintă se compune, în principal, dintr-o cameră video nepretentioasă si o placă de captură video.
   Eventual se poate include si partea de sunet care se ocupă de preluarea semnalului de microfon, precum si modemul cu ajutorul căruia se poate face conectarea la distantă.
În continuare, ne vom referi la plăci de captură video dedicate preluării semnalului video de televiziune în vederea editării neliniare.
   Prin editare video se întelege procesul de selectie a unor secvente din mai multe filme, de aplicare a unor efecte si a unor tranzitii asupra acestora si inserarea de titluri sau imagini de calculator .
   Prin procedeul clasic (editare liniară), obtinerea unor clipuri spectaculoase necesită aparatură de înaltă calitate (care este foarte scumpă), deoarece sunt necesare înregistrări repetate pe casete ale aceluiasi film, ceea ce determină pierderi de calitate considerabile. Secventele sunt înregistrate separat pe diverse casete apoi sunt trecute printr-un mixer digital cu posibilităti limitate, activitate ce necesită multă experientă si îndemânare.
   În editare neliniară, (cazul nostru), informatia de imagine este stocată digital, prin urmare inalterabilă; editarea neliniară se mai numeste si "Digital Video Editing". Secventele se păstrează pe hard-disk si pot fi selectate foarte usor, iar asupra lor pot fi aplicate un număr imens de efecte. Singura problemă în editarea neliniară ar fi spatiul necesar pe hard-disk.
   Să intrăm putin în amănunte: o secundă de imagine PAL, de studio, ar ocupa, în mod teoretic, circa 21MB si, deci, un hard-disk de 1GB s-ar umple în doar 49 de secunde, ceea ce înseamnă risipă de spatiu. De aceea, se recurge la compresia în timp real a informatiei video (asa numita tehnică Motion-JPEG) prin care o parte a informatiei de culoare a punctelor se aproximează în functie de asemănarea acestora cu cele din jur. Se obtine astfel un raport de compresie care reflectă ce procent s-a păstrat din informatia originală. Cum cazul ideal al acestui raport este 1:1 (toată informatia este transmisă), rezultă că un raport de compresie este mai bun cu cât este mai mic; sub un raport de 4:1 se consideră calitatate de studio si asta presupune un transfer sustinut de 5MB/s, care se poate obtine doar cu hard-disk-uri de turatie si densitate de scriere mari (hard-disk-urile "AV-Ready").
   Standardul PAL de televiziune are 625 de linii pe cadru complet (ca si SECAM), iar NTSC are 525 linii. Cu raportul curent al imaginii de 4:3, rezultă o rezolutie spatială de 833x625 puncte în PAL si 700x525 în NTSC, dar nu toate punctele sunt vizibile. Procedeul de eliminare al punctelor din semnalul video care nu se văd pe televizor se numeste "cropping". De asemenea, formatele digitale utilizate la conversia semnalului video analogic în semnal digital sunt următoarele, pentru standardul PAL (din considerente software, aceste valori trebuie să fie si divizibile cu 16).

Tabelul de mai jos indică timpul de înregistrare disponibil pe 1GB în functie de raportul de compresie folosit:
Compresie si calitate (fără Cropping):


Compresie si calitate(cu Cropping):


   Dacă materialul înregistrat si editat urmează să rămână pe hard-disk, de exemplu un material de prezentare, se preferă folosirea unor formate mai mici si a unei frecvente de cadre pe verticală mai mici (ex.: 320x240, 240x180, 160x120, la 15 cadre/s), pentru obtinerea de fisiere de dimensiuni mici, care să fie usor de executat de către calculatoare cu putere de calcul mică.
   Principalele caracteristici de care trebuie să se tină seama la achizitionarea unei plăci de captură video sunt:
      - raportul de compresie MPEG, care trebuie să fie cât mai mic (sub 4:1 se consideră calitate de studio, dar pentru aplicatii de nivel mediu este suficient si un raport de 10:1);
      - fereastra maximă de captură (aria maximă de puncte ce poate fi digitizată în timp real), este de 768x576 si este calitatea ideală, însă pentru aplicatii ce folosesc aparatură VHS este suficientă si valoarea de 384x288 (standardul VHS înregistrează si redă doar 240 de linii orizontale);
      - formatele video suportate, care trebuie să includă si formatul video specific pe care îl oferă sursa de înregistrare video (VHS, S-VHS, Hi8, Video8);
      - posibilitatea de a oferi functia "overlay", care semnifică posibilitatea de a vizualiza în timp real toată imaginea care este înregistrată sau este doar prezentă la una din intrările video; altfel, semnalul video este vizibil doar într-un mod preview, la doar 5cadre/s (sau inaccesibil total) sau este nevoie de un monitor video special;
      - magistrala pe care functionează - în prezent PCI este solutia cea mai bună pentru că, în afară de o rată de transfer mare pe care o sustine, are posibilitatea de a functiona în regim bus-master, adică poate face transferuri directe si prioritare cu memoria sistem fără a solicita prea mult procesorul;
      - capabilitatea de a face si captură audio - se elimină asfel necesitatea cumpărării unei plăci de sunet si se salvează un slot liber în PC.

   Pentru functionarea optimă a unei plăci de captură într-un sistem cu Windows95, trebuie făcute următoarele setări:
      - în "Control Panel/ System/ Performance/ File System/ Troubleshooting" activati "Disable Write Behind Caching";
      - în "Control Panel/ System/ Performance/ File System/ Hard-Disk" setati pe "None" la "Read-ahead Optimization";
      - în "Control Panel/ System/ Devices/ CD-ROM/ XX-CD-ROM/ Properties/ Settings" dezactivati la "auto insert notification"
      - defragmentati hard-disk-ul!

Alte recomandări:
      - dacă pe sistem există un singur hard-disk, prima partitie a acestuia ar trebui rezervată capturii, iar a 2-a sistemului de operare si restului de date (prima partitie va fi asezată fizic pe cilindrii de început care sunt cei din exterior si pe care capetele hard-disk-ului au cea mai mare viteză). Din programul de captură ("videocap32" sau altul) se poate stabili numele si mărimea în MB a fisierului în care se va salva de fiecare dată secventa video ("capture.avi" implicit ); acest fisier va ocupa un loc stabil pe hard-disk si va avea aceeasi mărime chiar dacă secventa video este mult mai mică ca mărime în MB. După fiecare captură video va trebui să salvati secventa video din "capture.avi" într-un alt fisier, căruia îi veti da un alt nume.
      - ideal ar fi să existe un al 2-lea hard-disk, rezervat exclusiv capturii (singur pe cablul SCSI, dacă acesta este SCSI).
Formate de transmisie a semnalului video în functie de modul în care se codează semnalul de culoare:
      1. Compozit: culoarea, strălucirea si canalele de audio se modulează într-un singur semnal care se transmite prin cablu cu mufe RCA sau prin cablu RF coaxial; formatele de înregistrare sunt VHS (8 mm), 3/4" Umatic, Umatic SP ( 1"), Unihi, Laservision (ODC), Laserdisc (ASACA).

      2. S-video: crominanta si luminanta se transmit pe canala separate; formatele de înregistrare sunt S-VHS si Hi8. S-VHS foloseste un cablu S-video pentru video si cabluri separate de sunet. Hi8 foloseste, de asemenea, cabluri S-video, dar există si variante profesionale care folosesc conectori BNC.

      3. Tip componente (component formats): semnalul video se transmite pe trei canale care pot fi cele trei culori (rosu, verde si albastru) sau în format YUV (Yellow Under Violet), adică un canal de luminantă si două de culoare. De asemanea, se rezervă un al 4-lea canal cu semnalele de sincro si încă două canale de sunet. Formatele de înregistrare sunt: Betacam, Betacam SP, Digital Betacam, MII, D-1,DCT si Laserdisc. Semnalele video sunt transmise prin cabluri cu mufe BNC, iar semnalele audio prin cablu XLR (conectorii XLR au trei pini si mecanism de blocare).

FORMATE DE INREGISTRARE
VHS - 240 linii rezolutie pe orizontală
      - banda de 1/2"
      - tip compozit
8 mm - 260 linii rezolutie pe orizontală
      - banda de 8mm
      - tip compozit
VHS-C - VHS, dar pentru camerele mici
S-VHS - 400 linii, bandă de 1/2" ca la VHS, dar adaugă 2 canale audio HI-FI în zona de înregistrare
video si încă 2 canale audio liniare. Canalele audio HI-Fi pot fi scrise pe o bandă preînregistrată
fără a o mai rescrie.
      - masinile S-VHS pot scrie si citi si în VHS.
      - S-VHS C este varianta pentru camerele mici.
Hi-8 - 400 linii, format S-video
      - foloseste atât HI-FI cât si PCM (Pulse Code Modulation)
"3/4" Umatic -280 linii format compozit
      -2 canale audio liniare
      -varianta SP are 330 linii si 2 canale audio Hi-Fi
Betacam si - 330 si 360 linii (SP), banda de1/2"
Betacam SP - SP-ul are si audio-ul îmbunătătit
      - sunt formatele profesionale cele mai utilizate
M II - 440 linii si 4 canale audio
      - creat de Panasonic

FORMATE DIGITALE
D 1 - 460 linii si 4 canale audio de calitate CD
      - este cel mai performant
      - "digital component format"
D 2 - 460 linii si 4 canale audio de calitate CD
      - este de tip compozit; banda de 3/4"
      - folosit în multe studiouri pentru casetele master
D 3 - versiunea Panasonic a lui D2 cu banda de 1/2"


 

Portal www.bluewaveportal.3x.ro Personal www.bluewavepersonal.3x.ro Computers www.bluewavecomp.3x.ro   

Home | What's New | Products | WebDesign | Service | Link

Questions or problems regarding this web site should be directed to bluewave@xnet.ro.
Copyright © 2003
Blue Wave. All rights reserved.
Last modified: 09/09/03.